În câte zile de muncă îți permiți cel mai scump iPhone din România: nu mănânci nicio gogoașă din salariu
Pentru mulți români, a fi în top cu tehnologia și cele mai recente dispozitive pe care marile companii tech le lansează pe piață reprezintă un deziderat în viață.
Doar că noi nu suntem o țară tocmai bogată, salariile sunt destul de mici, iar cele mai noi și performante gadget-uri nu putem spune că au tocmai prețuri accesibile pentru noi.
De exemplu, dacă vrei să-ți cumperi ultimul model de iPhone, trebuie să pui ban pe ban mai bine de o lună de zile! Practic, să nu cumperi nimic altceva din salariul tău, dacă ai un venit mediu. Desigur, acest lucru e imposibil, mai ales în ziua de astăzi, când majoritatea conaționalilor noștri de-abia reușesc să se descurce de la o lună la alta fără să se împrumute.
O să-ți pară rău că ți-ai făcut rate la iPhone, dacă vezi calulele de mai jos
Ideea de bază este însă că ai nevoie de 33,5 zile de muncă pentru a-ți putea permite să cumperi cu banii jos noul Phone 14 Pro (128 GB).
Conform unei analize Picodi.com, care compara pe de-o parte salariul mediu din România cu prețul telefoanelor, acesta e numărul de zile de lucru de care ai nevoie!
Concret, în România, iPhone 14 Pro în versiunea de bază (128 GB) a avut un preț de 6 350 RON. Deși prețul în SUA este de 999 de dolari, trebuie remarcat faptul că acesta este prețul net, valabil doar în patru state în care taxa de vânzare este de 0%. De asemenea, salariul mediu în România este de 6 405 RON brut (3 975 RON net). Prin urmare, spun specialiștii, un român obișnuit trebuie să muncească timp de 33,5 zile pentru a cumpăra iPhone 14 Pro.
Dacă vrei să-l cumperi mai repede, mută-te în Eleveția și muncește aici. Îți vei permite telefonul după numai 4,6 zile!
Cea mai tristă situație o înfruntă angajații din țări precum Tadjikistan, Turcia sau Kârgâzstan. În Tadjikistan, spre exemplu, e nevoie de 179,5 de zile lucrătoare pentru a cumpăra telefonul.
În pofida a ceea ce am fi tentanți să credem – anume că situația noastră materială se înrăutățește – dacă analizăm datele acestui studiu observăm că nu este chiar așa. De exemplu, în anul 2018, aveam nevoie de 41,7 de zile pentru a ne permite ultimul model de telefon, deci puterea noastră de cumpărare pare să fi crescut, cel puțin din această perspectivă.